El compostatge a Pla i Armengol

Els inicis

El mes de gener d’aquest any 2020 vàrem fer la primera reunió de la comissió de compostatge de l’hort Pla i Armengol (PIA) amb la finalitat de crear un centre de compostatge per a optimitzar la producció d’aliments vegetals basadat en principis agroecològics.

Les següents trobades van tenir per objectiu conèixer i compartir alguns aspectes generals del compostatge, conduïts per uns socis experts de l’hort, acordar el disseny de l’àrea de compostatge i establir les tasques a realitzar, així com la formació de les persones que, en un principi, se’n faran càrrec.

Com a resultat d’aquest mes de feina,  hem presentat i aprovat  un projecte de compostatge per a la construcció de  tres mòduls amb palets.

Pas a pas

El mes de febrer vam iniciar la construcció de les tres compostadores, una al costat de l’altra, amb la tapa coberta amb folre de mosquitera i ancorades a terra.

 

Posteriorment, vàrem començar a recollir matèria orgànica verda (restes de plantes de l’hort) i matèria orgànica seca (branques, fulles seques i fustes), que vàrem triturar. Així mateix, aprofitant les restes de matèria orgànica recollida a la festa de la primera calçotada de l’hort, celebrada el 15 de febrer, vam començar a omplir la primera compostadora la setmana següent.

L’última setmana de febrer i primera de març, després de remenar el compost, vàrem afegir més matèria orgànica de les diferents categories per continuar alimentant els nostres bacteris i fongs.


I… va arribar el confinament. La comissió de compostatge ens hem organitzat per poder anar treballant, per videoconferència, i avançar en aquells temes que ens havíem plantejat i que, evidentment, no requerien la presència a l’hort.

 

En aquest temps, hem elaborat un document informatiu (COMPOSTAJE EN LOS HUERTOS PLA I ARMENGOL) i uns cartells informatius i organitzatius de les diferents matèries orgàniques que formen el compost i que es penjaran a l’hort perquè tothom hi pugui col·laborar.

Un cop finalitzat el confinament, en tornar a entrar a l’hort de manera controlada i amb totes les mesures de seguretat que la situació requereix, afortunadament hem pogut aprofitar i  començar a utilitzar el primer compost produït  en les parades en crestall.

 

 

Esperem retrobar-nos ben aviat!

Comissió de Compostatge

2+