Llibres per descobrir i gaudir de la natura aquest Sant Jordi

Us oferim una bona proposta de títols que ens heu fet arribar associats i associades: hi ha per tots els gustos. Bon Sant Jordi!

Ecologisme, liternatura, ecofeminisme…


Sensibilidad e Inteligencia en el mundo vegetal
, Stefano Mancuso y Alessandra Viola
Galaxia Gutenberg
Recomana: José María

Estéfano Mancuso, neurobiógo vegetal, nos describe de una manera sencilla un mundo fascinante: la inteligencia vegetal, la comunicación…  los sentidos de las plantas. Tan sorprendente que por momentos parece inverosímil. Un libro para aprender y reflexionar.

 

De pastor a pastor, Joan  Besalduch
Edicions 96
Recomana: Carme Beltran

És el 3er llibre que ha escrit un amic meu del poble de la meva mare Sant Mateu al Maestrat, us el recomano. Joan treballava a l’hospital de Sant Pau, els darrers anys de la seva vida va escriure El saxo del guerrer, la lluita d’un malalt de càncer, i ja jubilat va escriure Dotze campanades, on a cada campanada fa un relat d’un indret del seu poble. En De pastor a pastor elogia la vida i feina d’Enric, un pastor jove de St Mateu, posant de relleu tota la saviesa ancestral de la terra, els animals i els lligams amb les persones, i la d’un escriptor anglès que va refugiar-se en la muntanyes franceses, evidenciant els vincles i valors que hi ha entre ells i la natura. Fàcil de llegir obre la ment i la mirada a la cultura i el món rural.

 

Una trenza de hierba sagrada. Saber indígena, conocimiento científico y las enseñanzas de las plantas, Robin Wall Kimmerer
Editorial Capitanswing
Recomana: Paula Siegfarth

Una cosa que em va encantar és que destaca la relació recíproca entre humans i plantes: explica com científics i alumnes amb només bagatge occidental sovint no pensen que intervenir/collir amb mesura de vegades és millor que no tocar la planta salvatge. Pel que fa l’herba sagrada, que es fa servir per cistelleria i en rituals, és millor en canvi alliberar i oxigenar la planta tallant-ne una part de les tiges, perquè sinó s’ofega. A banda d’això, dedica un capítol a filosofar sobre la relació de les tres (quatre) germanes: blat de moro, carbassa, mongeta (i nosaltres). I moltes coses més, cada capítol és una joia.

Per què les dones salvaran el planeta, diverses autores
Assajos i entrevistes sobre ecofeminisme
Raig Verd
Recomana: Paula Siegfarth

L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.

Reuneix veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, analitzen les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.

14 maneras de destruir la humanidad, Daniel Arbós (biòleg) i Màrius Belles
Door Publishers
Recomana: Amelia Gallego

Recomano el llibre 14 maneras de destruir la humanidad (també en català). Els autors, Daniel Arbós (biòleg) i Màrius Belles (físic), fan comunicació i divulgació científica a TV3, RAC1, diari ARA… És un llibre que combina l’humor i el rigor per repassar el punt de vista de la ciència sobre 14 amenaces potencials per a la humanitat.

 

En busca del Árbol Madre, Suzanne Simard
Editorial Paidós
Recomana: Pepa Amado

Combina la historia de amor por la naturaleza con la historia de la evolución de los árboles y descubre a su vez la sabiduría del bosque…

 

Huertos de libertad, Gustavo Duch
Pol·len edicions
Recomana: Àngel Campabadal

Huertos de libertad es un poemario del escritor Gustavo Duch, un “poemario del hortelano” en palabras del autor, que planta versos para extinguir el capitalismo. Este libro está hecho con un papel hierba Graspapier y criterios de ecoedición para minimizar así el impacto medioambiental de su producción.

 

Hort i plantes i receptes

Cultivant la vida: 365 dies a l’hort que ho canviaran tot, Marc Casabosch
Ara Llibres
Recomana: Anna Peix

Vaig anar a la presentació del llibre Cultivant la vida del Marc Casabosch i em va semblar un llibre super complert i alhora molt senzill de llegir i entendre per “novells” com jo. Explica els 365 dies a l’hort que ho canviaran tot. Quines varietats hi ha per mesos. Hi ha calendaris de cultiu per zones de Catalunya, rotacions del cultiu i fins i tot receptes molt curioses.

 

La mejor cocina con flores, plantas y frutos silvestres, Iolanda  Bustos
Editorial Salsa Books
Recomana: Pepa Amado

100 recetas  basadas  en flores, plantas  y frutos silvestres que se encuentran en nuestros campos. Lo recomiendo porque enseña que la cocina puede ser divertida dando toques con flores y frutos y a la vez te enseña sus propiedades.

 

 

El Romaní. Propietats, remeis i cuina, Elisenda Carballo i Montserrat Enrich
Farrell Editors
Recomana: Ariadna Aparicio

Es tracta d’un monogràfic sobre aquesta planta, descripció, propietats, usos. També hi ha receptes i un recull de literatura al voltant del romaní, amb contes populars, poemes, fragments literaris, tradicions i topònims que en fan referència.

 

Cómo curan los alimentos, Miguel Angel Almodóvar i Magda Carlas (asesora médica)
Rba Integral
Recomana: Marta G

Os recomiendo un libro que a mí me ha cambiado el sentido de comer: ahora sé lo que como y para qué sirve. Gracias a este libro y otros que hablan de los productos de la tierra he podido retrasar mi diabetes.

 

 

Garrofa, delícia mediterrània, Clara Martín
Pol·len Edicions
Recomana: Àngel Campabadal

Garrofa, delícia mediterrània és un receptari per descobrir la garrofa, un superaliment local i mediterrani que durant anys ha sigut injustament desprestigiat. Clara Martin Riu, del projecte Menjamiques, bolca en elllibre tots els seus sabers etnobotànics, amb les fotografies de Xana Calao. Trenta-cinc receptes per llepar-se’n els dits.

 

Infantil

La Greta i els gegants, Zoe Tucker, Zoe Persico
Estrella Polar
Recomana: Elisenda Arnavat

Conte infantil il·lustrat inspirat en la Greta Thunberg, la jove activista sueca que lluita per un món millor. Ideal per promoure l’amor per la natura entre els més petits de casa i perquè entenguin com d’important és cuidar aquest planeta que els hem deixat.. Un planeta desgavellat per onades de calor sense precedents, inundacions massives i grans incendis forestals cada vegada més assidus. Fan falta una bona pila de contes com aquests per salvar el planeta!

0