La màgia del Biochar als horts

El divendres 20 de desembre, a Pla i Armengol vam viure un espectacle màgic, ofert per l’Oriol i el Javier, de Carbón Vivo, consistent a fer un retorn a la natura del carbó que els humans estem sostraient de la terra sense cap mesura, amb la qual cosa estem provocant un desequilibri en el cicle normal del carboni (amb l’excés de diòxid de carboni a l’atmosfera).

Com s’explica en el vídeo fet pel Ricard Cugat, l’Oriol i el Javier ens van ensenyar a produir aquest carbó a partir de closca d’avellana (tot i que es pot fer servir altres materials sostenibles) mitjançant la piròlisi, és a dir, la descomposició de matèria orgànica per escalfament d’aquesta a altes temperatures i en absència d’oxigen. En aquest cas, es tractava d’una piròlisi ràpida, a uns 400/500 °C de temperatura.

El carbó resultant, anomenat Biochar, és com una esponja que es carrega d’aigua i nutrients. Al ser porós, potencia la vida dels microorganismes al sòl, que habiten en els túnels que es formen. Per tant, és un condicionador de la terra i el podem fer servir amb compost: com afavoreix l’existència de microorganismes, el Biochar fa que s’acceleri el compostatge i que es descompongui més de pressa la matèria orgànica.

Per últim, s’ha de senyalar que la producció de Biochar garanteix una eficiència energètica, el control de les emissions i la sostenibilitat de la massa. A més, té una estabilitat al sòl que li permet perdurar entre 700 i 3.000 anys.

 

 

0