Taller de purins d’absenta i heura

La solució per lluitar contra les plagues o protegir les plantes contra els insectes la trobem moltes vegades en les mateixes plantes. I no cal anar a buscar molt lluny. Dissabte 11 de gener vam realitzar amb José Maria un taller d’elaboració de purins d’absenta i heura. Són dues plantes que trobem als horts i que tenen propietats fungicides i insecticides.

Per fer la preparació, primer vam collir fulles d’heura i branques absenta del mateix hort. Vam trossejar les plantes, per tal de facilitar l’extracció de les seves substàncies actives; després les vam submergir en una galleda amb aigua de pluja (per evitar el clor i la cal de l’aigua de l’aixeta). La proporció és de 1 kg de plantes per 10 litres d’aigua.

Els preparats han de deixar-se reposar, idealment en un lloc amb escassa varietat tèrmica, durant un mes aproximadament. Cal remenar la preparació cada dia durant 2-3 minuts, per oxigenar l’aigua. Si quan remenem apareixen bombolles a sota vol dir que la fermentació encara continua; en canvi, si ja no hi trobem bombolles, significarà que la preparació ja està llesta i la podrem fer servir.

El purín d’heura es un eficaç insecticida, ideal per combatre la mosca blanca, l’aranya vermella i el pugó, mentre que el fermentat d’absenta és un bon fungicida.

Fermentats, infusions, maceracions i decoccions

Com els purins necessiten un temps de fermentació, si als horts tenim una plaga i necessitem actuar de forma ràpida, els purins no són la millor opció. En el seu lloc, podem preparar infusions, decoccions o maceracions, que es poden fer servir immediatament, però no són tan eficaces com els fermentats.

 

 

 

0