Taller de Bocashi

La paraula bocashi significa literalment “matèria orgànica fermentada” en japonès. I Japó és el país d’on és original. Els camperols de l’arròs varen enginyar-se-les per potenciar la producció de les terres amb materials que tinguessin a l’abast. Luis Arias Gonzalez ha estat qui ens ha fet totes les explicacions per a preparar bocashi per a l’hort. Ja portem dies preparant tots els elements que necessitàvem.
L’avantatge del bocashi respecte del compost comú és la rapidesa en la preparació: en només dues setmanes ja el tenim a punt. A més, reforça i enriqueix els microorganismes beneficiosos del sol, aportant matèria orgànica i molts nutrients a la terra.

INGREDIENTS:
– 2 sacs de 80 l de pellofa d’arròs. Si no, fem servir palla o rostolls de collites anteriors. Aportació de sílice, carboni, etc.
– 5 kg d’humus de bosc. Aportació de microorganismes.
– 1 l de melassa. Si no, fem servir 1 kg de panela dissolta en 1 l d’aigua sense clor. Afavoreix la multiplicació dels microorganismes encarregats de la fermentació.
– 100 gr de llevat dissolts en la barreja de la melassa / panela. Constitueix la principal font d’inòcul microbiològic.
– 2 sacs de 80 l de fems de cavall. Assegurant-nos que no han ingerit antibiòtics. Aportació de nitrogen i d’altres nutrients com fòsfor, potassi, calci, magnesi, ferro, manganès, coure, zinc i bor.
– 5kg de salvat. Aportació d’energia als microorganismes.
– 5 kg de cendres o calç agrícola. Aportació de calci i minerals.
– 1 sac de 80 l de carbó vegetal, esmicolat i convertit gairebé en pols. Millora l’estructura de terra (característica física), fet que afavoreix la distribució de les arrels, la ventilació i l’absorció de calor i humitat.
– 2 sacs de 80 l de terra de l’hort. Aporta homogeneïtat al bocashi i augmenta el volum del mig per desenvolupar l’activitat microbiològica.
– Aigua. És el vehicle per portar la melassa / panela i el llevat a la barreja. Cal controlar i evitar el seu excés.

PAS A PAS:
1) Hem anat barrejant en un quadrat que ja havíem preparat a l’hort els diferents elements en l’ordre adequat, fins a aconseguir una muntanyeta que després hem estat barrejant amb la pala. A continuació l’hem tapat amb un plàstic negre.
2) En unes hores el procés de fermentació ja tindrà una temperatura alta que haurà acabat amb microorganismes indesitjables. Anirem remenant amb la pala matí i tarda durant els primers cinc dies, i després un sol cop els 10 dies següents. Ja hem preparat una graella perquè hi participi tothom i en un parell de setmanes la barreja estarà a punt.
3) És important que no es notin olors desagradables en el procés, ja que són indicador que alguna cosa no està anant bé.
4) La barreja seguirà sent útil durant uns 3 mesos.

1+