Recomanacions per Sant Jordi 2023

Si aquest Sant Jordi no sabeu quin llibre regalar, auto regalar-vos, recomenar o llegir, aquí teniu unes propostes.

Arrelats a la terra. Propostes per a una agricultura regenerativa, Francesc Font
Tigre de Paper, 2020 (català) /  Diente de León (castellà)
Recomana: Núria Mirabet

Francesc Font Rovira és pagès de novena generació, Enginyer tècnic agrícola (Universitat de Girona) i propietari de la finca familiar Can Font (Pedret i Marzà). En aquest llibre parla de la seva experiència com a pagès. Va començar practicant l’agricultura convencional, tot i que al principi li semblava esotèrica, de mica en mica es va anar interessant per l’agricultura regenerativa (tractament holístic del sòl, permacultura, gestió orgànica del sòl), i la va aplicar a la finca familiar (Can Font, a Pedret i Marzà). Els bons resultats l’han portat a impartir cursos i conferències, a fundar i codirigir la consultoria Agroassessor, a fer de Director tècnic de diverses finques agrícoles a l’Empordà i a Menorca.

Enllaços:
Can Font https://canfontorganic.cat/

 

Diez mil elefantes, Pere Ortín i Nzé Esono Ebalé
Penguin Libros
Recomana: Patrícia Calzada

En 1944, un equip de fotògrafs i cineastes espanyols va viatjar a Guinea Equatorial per retratar com era la vida colonial dels espanyols que hi vivien. Aquesta aventura va captivar i obsessionar al periodista i cineasta Pere Otin. La seva investigació el va portar a conèixer l’únic membre viu: tenia 94 anys però encara recordava molt bé la expedició i li va regalar 5000 negatius de fotos d’aquell viatge.

Otin va contactar amb l’artista Nzé Esono Ebalé  i entre tots dos han creat aquesta novel·la gràfica que relata un tros de la història d’aquell passat colonial, des del punt de vista d’un indígena. Per què la poso com a llibre de natura? Perquè Nzé aconsegueix amb els seus traços i un intensos blaus, verds i negres submergir-nos en la selva de Guinea. No és només un llibre, és un artefacte literari, visual, i estètic i una història que es mou entre la realitat i la fantasia.

 

Contra la sostenibilitat, Andreu Escrivà
Bàsics Sembra (català) / Arpa (castellà)
Recomana: Elena Calzada

Andreu Escrivà és ambientòleg i un gran divulgador sobre la crisi climàtica (a Twitter es defineix a sí mateix com a “pesat climàtic”). En aquest llibre de títol provocador vol posar al descobert les contradiccions, les trampes i les falsedats que amaguen conceptes com la sostenibilitat, desenvolupament sostenible, la neutralitat climàtica o la petjada de carboni. No vol dir que no haguem de reciclar, mirar d’estalviar aigua o agafar abans el tren que el cotxe, sinó que tot això és insuficient i no salvarà el planeta.

Perquè la sostenibilitat i tots aquests conceptes sovint el que pretenen és mantenir el present sense impugnar-lo, sostenir la nostra manera de consumir, de menjar o d’invertir diners sense qüestionar el sistema, el creixement o les relacions de poder, i això és insostenible. Amb promeses de miratges, la sostenibilitat només ens retarda les solucions i ens distreu de les respostes correctes que hauríem de donar a la crisi, cosa que és, com afirma, “una distracció letal”.

Malgrat tot, l’autor no és completament pessimista. Hi presenta exemples positius, accions i alternatives capaces erosionar el sistema, com l’economia social i solidària, les cooperatives o espais i moviments veïnals, que van aconseguir, per exemple, que l’Albufera de València acabés convertida en autopista.

 

Revista 5W – Agua

Crónicas de larga distancia
Recomana: Elena Calzada

“El senzill gest d’obrir l’aixeta, que tant simplifica la vida a milions de persones, és una expressió de la desigualtat del món. No haver de pensar en l’aigua és un privilegi. Per això hem dedicat aquesta revista a l’aigua. Perquè hem de pensar més en ella. Perquè se’ns escorre entre els dits. I perquè la seva força, malgrat tot, ens dóna esperança”.

D’aquesta manera es presenta l’últim número de la revista 5W dedicada a cròniques de llarga distància. Entre els diferents reportatges hi trobarem un reportatge de Xavier Aldekoa sobre el riu Congo, que el va navegar des del naixement fins a la seva desembocadura; una crònica sobre Yakarta, la capital del món que més ràpid s’esfondra en el mar a causa de l’explotació descontrolada dels aqüífers, o un projecte fotogràfic sobre el desgel a Alaska.

https://www.revista5w.com/tienda/numero-8-agua

 

Per què les dones salvaran el planeta, diverses autores
Assajos i entrevistes sobre ecofeminisme
Raig Verd
Recomana: Paula Siegfarth

L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.

Reuneix veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, analitzen les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.

 

La Greta i els gegants, Zoe Tucker, Zoe Persico
Estrella Polar
Recomana: Elisenda Arnabat

Conte infantil il·lustrat inspirat en la Greta Thunberg, la jove activista sueca que lluita per un món millor. Ideal per promoure l’amor per la natura entre els més petits de casa i perquè entenguin com d’important és cuidar aquest planeta que els hem deixat.. Un planeta desgavellat per onades de calor sense precedents, inundacions massives i grans incendis forestals cada vegada més assidus. Fan falta una bona pila de contes com aquests per salvar el planeta!

0