Taller BCN Reconnecta

Segurament, molts hem observat que els ametllers floreixen abans o que ocells com les orenetes han avançat la data d’emigració. Moltes espècies vegetals i animals estan modificant de forma significa el seu cicle de vida i el canvi climàtic sembla ser-ne la causa principal.

Per estudiar tot això està el projecte Barcelona Reconnecta, un projecte de ciència ciutadana realitzat a l’àmbit geogràfic de Barcelona per part de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, la xarxa FenoCat del SMC i la Universitat Autònoma de Barcelona des de novembre de 2022. L’objectiu és reconnectar la població amb la natura a través de l’observació fenològica (la ciència que estudia la relació entre el clima i els cicles dels éssers vius), i sensibilitzar a la població de l’impacte del canvi climàtic en el seu entorn més immediat.

El passat dia 30 de setembre vam participar en un taller amb Gerard Gaya, científic del CREAF, que ens va venir a explicar el projecte. La primera part va consistir en una presentació i una introducció a la fenologia i al projecte, i en una segona part pràctica pels Jardins del Doctor Pla i Armengol.

Barcelona Reconnecta és un projecte de ciència ciutadana, i això vol dir que tothom pot participar, tant la comunitat científica com qualsevol persona. L’objectiu és aconseguir dades de molts llocs i de molt temps, perquè poder estudiar el canvi climàtic i també perquè polítics i gestors puguin prendre millors decisions.

El projecte funciona amb l’app iNaturalist, una mena de quadern de camp online que es pot fer servir des del mòbil i que permet anotar les diferents observacions que fem i compartir-les perquè puguin ser estudiades i també confirmades o corregides per altres persones. L’observador ha de fer una foto i després anotar les diferents característiques de l’espècie sobre aspectes com:

  • sortida de fulles
  • floració
  • maduració de fruits
  • caiguda de fulles

L’últim pas és afegir les observacions a RitmeNatura. L’ideal és una planta observar la mateixa planta (es pot ‘apadrinar’, posar-li un nom) cada setmana o cada 15 dies, però també es poden fer observacions puntuals si un dia vas a la muntanya.

Més informació en ritmenatura.cat

0